BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

I made this widget at MyFlashFetish.com.

Followers

Monday, November 28, 2011

::~kawin dengan spupu~::

Salam..Wink3!!hehe..ade mase lapang nie,teringat nk update blog..de terpikir sal satu post baru..hurm.."KAHWIN DENGAN SEPUPU"..Erkk..nape tetiba jer nak post sal benda yg luar alam nie an..putus fius ker per an(ayat Hlovate)..hehe..hurm..act bnda nie..jadi kat sebahagian drpd kita(jawapan selamat)..huhu.."Kita" uh means owg disekeliling kita ah..ramai yg ckp bnyak kesan negatif kawin dengan sepupu sendiri..Dalam Islam pown x menggalakan kita kahwin dengan sepupu sendiri..lenlah kalau kita kawin ngan sepupu Michael Jackson ker...Sepupu Oprah ker..Sepupu Beckham ker..Sepupu Suziera ker..erkkk...terlebey sudah..haha...Tapi kebanyakan owg ckp yg kawin ngan sepupu akan dpt anak yg cacat..anak yg bingai..anak yg lembap..n macam2 agi bnda2 negatif berkaitan ngan anak kalau kawin ngan sepupu..tp,aku tgk spupu aku kak nana n abe syawal kawin sama2x spupu.. tp anak ok plak...comel.....Camnie lah keyh..Kita owg Islam..Islam tuh mudah..Islam tuh semudah A,B,C..senang kan?..try bace ayat Quran nie~


Islam tidak pernah menegah perkahwinan sepupu atau saudara-mara selain daripada kaum kerabat yang termasuk dalam kategori mahram. Mahram ialah ibu, nenek, anak perempuan, kakak, ibu saudara sebelah ibu dan bapa, ibu tiri, anak saudara, anak tiri, anak atau ibu susuan, ibu mertua, adik perempuan seibu sebapa dan sebagainya. (Rujuk Surah al-Nisak, ayat 23).



Sepupu tidak termasuk dalam kategori mahram dan tidak haram dikahwini. Rasulullah s.a.w pernah mengahwini sepupunya sendiri, iaitu Zainab binti al-Jahsy. Baginda juga pernah mengahwinkan anak baginda, iaitu Fatimah binti Muhammad dengan sepupu baginda, iaitu Ali bin Abu Thalib. Perkara yang sama diamalkan oleh ramai di kalangan para sahabat baginda. Kalau mengenai pendapat owg2 kita yg mengatakan kahwin ngan sepupu dpt anak yg cacat,bagi aku semua uh xbetul...Ade jer owg kawin ngan bukan sepupu tapi dpt anak cacat...Bagi aku,kita owg Islam perlu beriman pada Qada' n Qadar(dah masuk bab2 rukun iman nie)..pape jadi,kita perlu berserah..cam kawin ngan sepupu tetiba anak cam Digimon..kita kena redha ah..Soal dpt anak cmner,bukan urusan kita..agi satu,x digalakkan kawin ngan sepupu sebab x berkembang hubungan kekeluargaan uh...alih2 mak mertua,mak sedara kita sendiri..cam x berkembang jer saudara mara kita..hurm..


Tapi!..de tapi agi uh..camner kalau kawin ngan sepupu sbb nak merapatkan agi hubungan kekeluargaan uh..x salah an?bagi aku,bergantung kpd situasi..kawin sbb nak rapatkan hubungan kekeluargaan..contohnya aku kawin ngan sepupu aku sbb nak kasi kitorang anak beranak makin rapat..erk..nape bagi cntoh aku?senget towl..haha..ok...ade jer sedara aku sepupu kawin ngan sepupu..anak comey2 jer..pipi tembam..semua nyer rezeki ALLAH..jgn ase kawin ngan sepupu adalah x dibolehkan langung..boleh jer..tapi x digalakkan sgt..kalau de sape2 yg nak share citer,komen2 ah post nie..thanx..Wallahu a'lam bissowaab....








p/s Aku syg sepupu aku..nak die..tapi..huuu...InsyaALLAH...wait 4 me keyh..!

5 comments:

whatever said...

awop tuu...hak3...i thim ader ksilpn taiping name tuu....k.nana lr...bkn k.nono....hish...kamo nie....haha

izzatul said...

owkey..
aku rase kawin gn spupu no hal lar bro..yg ckp ank dyorg cacat lar ape tuh sume karut maruk..sbb ape dyorg ckp cmtu??
-sbb dyorg taw ktrunn dyorg adew mslh lau bab nk lahir ank nie
-lagi??sbb dyorg taw prgai sdre dyorg cmne
-laagi kew??erm..ak xtaw dah
yang pasti lau kawin sppu pn oke asalkn dyorg kawin bkn sbb nafsu..cam ko ckp lar syide yuyie cap kali limau..Kita orang islam so buatpe nk caye benda tahyul..betol x??

mencari konklusi said...

btl tue...tp yg kita blaja bio dulu mcm mane lau kwin nan spupu...???

izzatul said...

ops..yang itu i donno wat to say lar bro..jus imagine..how far the sperm can swim for along time but dpt ank ccat..aku ase x lar..yg kte blaja dlu..lau mak dia adew 1 ksilapan n bapak dia xdew..mb ank dyorg xdew..p ntah lar..kuaa tuhan..bkn kte boley ubah..tp..akn adew lar slh satu ank dia yg kne..oke stop
just terima jew qada n qadar yg tuhan bg kat kiter..n sbr dgn ape dugaan yg dyorg bg lor..

izzatul said...

ops..yang itu i donno wat to say lar bro..jus imagine..how far the sperm can swim for along time but dpt ank ccat..aku ase x lar..yg kte blaja dlu..lau mak dia adew 1 ksilapan n bapak dia xdew..mb ank dyorg xdew..p ntah lar..kuaa tuhan..bkn kte boley ubah..tp..akn adew lar slh satu ank dia yg kne..oke stop
just terima jew qada n qadar yg tuhan bg kat kiter..n sbr dgn ape dugaan yg dyorg bg lor..